Het was weer eens 19:00. Iedereen z`n muil houden, bord op schoot, niet op social media gekeken. Mijn uurtje TV van de week was weer aangebroken, heerlijk. Ik hou naast darten van veel andere sporten en dus ook erg van voetbal. Echter, de laatste tijd erger ik mijzelf nogal aan de dwalingen die scheidsrechters maken in de eredivisie, maar ook in Engeland en andere landen. Met name fouten in het voordeel van de grote clubs. Het lijkt wel of dat in de Arena, het Philips Stadion en met name de Kuip geen enkele scheidsrechter een beslissing durft te nemen in het nadeel van de Ajax, PSV of Feyenoord. Wat een schande!

Ik relateerde dit aan “onze” nobele dartssport. En ineens bedacht ik mezelf dat “onze” sport hier weinig tot geen last van heeft. Ik bedoel, ik mag er best trots op zijn dat ik veel weet en volg van allerlei sporten. Van judo tot tennis en van wielrennen tot rugby. Wat mij echter opvalt is dat er altijd wel ergens beslissingen worden genomen door mensen die niet direct in de wedstrijd zijn betrokken. Deze beslissingen beïnvloeden vaak het eindresultaat behoorlijk.
Even een paar voorbeelden: de voetbalscheidsrechter noemde ik al (dit geldt overigens voor alle scheidsrechters). Een fout maken is menselijk natuurlijk, maar een grote fout kan dus het eindresultaat zeker beïnvloeden. Gelukkig is er bij sommige sporten al de videoscheidsrechter, een prima verbetering. Nu de fossielen bij de FIFA nog.
Maar wat dacht je van jurysporten als turnen of paardendressuur. Is dit geen kwestie van smaak? Of hoe mooi vind ik die draai of zwaai? Zit het kapsel van het paard wel goed? Was de knie gebogen? Nogal subjectief als je het mij vraagt.
Boksen of vechtsport dan? Bij knock-out is er natuurlijk geen enkele discussie. Maar wat als we klappen gaan tellen? Was die nu wel of niet raak? 174 tegen 173 klappen. Ook subjectief, want wat als, toen je net moest geeuwen, drie klappen vielen. Of je werd even afgeleid door die mooie vrouw op de eerste rij.
Blijft er over de racerij. Wielersport, formule 1 enz. Maar ja, ook daar zijn werkers, kopmannen en stalorders. Wil jij Jantje even laten passeren, die kan meer puntjes halen! Ik was wel een beetje trots op 17-jarige Max die gewoon keihard NO zei.  Maar dus ook zwaar beïnvloedbaar dus.

In mijn ogen is de dartssport hierbij een van de sporten die hier dus niet aan onderhevig is. 2 man (soms 4 of 8) 1 bord, 20 getallen en de bulls. Geen gelul, hij/zij die hem het eerste in de dubbel smijt wint. Geen buitenspel, stalorders of beoordeling voor de werpstijl van de darter. Gewoon heel stoer mano à mano zoals ze dat zo mooi noemen. Daar hou ik van, de beste wint. Of het nu de beste aan het bord is, of degene die het sterkste is tussen de oren. De meest ervaren of de meest talentvolle. Een persoonlijke eigenschap geeft de doorslag. Dat doe je zelf en niemand anders. Het beste kan ik het vergelijken met een ouderwets pistolen duel, beiden doen 10 stappen met de ruggen naar elkaar, draaien en schieten. De beste blijft staan. Ik denk dat ik mijn bijnaam maar ga veranderen naar El Gringo. Yeehaaaw!

 

Hugo