“Ik was zoveel beter, maar die dubbel wilde er maar niet in”, of “als ik die dubbel gewoon had gegooid, dan had ik gewoon gewonnen”. Veel gehoorde uitspraken binnen het circuit. Zeker de mannen en vrouwen die fanatiek met onze sport bezig zijn, willen zich nogal eens opwinden omdat ze de winnende dubbel er niet ingooide, en de tegenstander dit wel deed. Wat ik me afvraag, ben je inderdaad de betere speler als je eerder op een dubbel staat? Als iedereen z`n dubbels in 1x keer zou gooien, dan zou inderdaad het spelletje er anders uitzien. Maar zelfs bij de mannen op de TV zie ik regelmatig dubbel percentages van 25/30% voorbij komen, en zij verdienen er hun brood mee.  Daarbij is uitgooien toch ook een bepaalde kwaliteit en een onderdeel van het spel wat redelijk belangrijk is, je kunt er immers mee winnen.

Ik wil graag de titel van deze column even toelichten. Het is namelijk zo dat degene die de laatste pijl gooit van de wedstrijd heeft gewonnen omdat hij de winnende dubbel heeft gegooid. Soms kan dit leiden tot stomende oren, rood aanlopende hoofden en gefrustreerde fronsen op voorhoofden. Waarom hij wel en ik niet? Wat een mazzel zeg……
Deels ben ik het met deze opmerkingen wel eens. Immers wil iedereen de man die het ijzerdraad op het dartsbord heeft uitgevonden wel eens kapot schieten, ophangen, begraven en cremeren tegelijk. En ik moet eerlijk toegeven dat ik daar zelf ook wel eens last van heb. Maar het is zo dat je dubbels kunt missen door het ijzerdraad en dubbels missen omdat je pijl in een ander postcode gebied terecht komt.

De eerste categorie schampt het ijzer aan de buitenkant, gevolgd door de binnenkant waarna de ijzerdraadjes zover naar binnen staan gebogen dat ze elkaar bijna raken in het midden. In dat geval zou ik zeggen…..ja dat is pech. Wanneer dan je tegenstander netjes uitgooit is dat natuurlijk ook knap van je tegenstander, maar als dan de aansluitende beurt je tegenstander 83 uitgooit door triple 14, enkele 15 en dubbel 13, ja dan heb je pech.
Maarrrrrrrr, er zijn ook mensen die dubbels missen door hun pijl in de beschermband, het plafond of de lambrisering te mikken. Dat is dus wel echt missen. Dan gaan klagen dat je er zooooooo dichtbij was. Waarschijnlijk stond je eerder op een dubbel omdat je gaandeweg tijdens het mikken op de 20 triple 18, dubbel 11 en drie keer triple 12 hebt geraakt. En dat geeft natuurlijk niets, als je dan ook je dubbel nog meepakt, dan zeg ik….chapeau. Maar niet gaan klagen dat je dan zoveel beter was. |

Mijn boodschap is blijf gewoon plezier houden. De ene keer valt de dubbelwel jouw kant kant op, en de volgende keer niet. Of drink nog een lekker biertje, als je er genoeg drinkt, wordt die dubbel vanzelf twee keer zo groot!

Hugo